Doe-het-zelf: AmbiLight

Toen ik als tiener voor het eerst een Philips-tv zag met AmbiLight, heb ik urenlang gefascineerd zitten kijken. De verlichte muur om het beeldscherm zorgden voor een veel intensere beleving. Maar helaas, een dergelijke televisie was iets boven mijn budget.

Nu zag ik op ebay wat goedkope LED-strips. Zo kwam ik op het idee om mijn monitor te voorzien van een lichtgevende omlijsting. Naast de LED-strips (‘adresseerbaar’: die je per led kunt aansturen) had ik nog wat ander materiaal nodig. Ik gebruikte een natuurlijk-niet-voor-2-dollar-in-China-nagemaakte Arduino Nano. Deze wordt gevoed via de USB-verbinding met mijn computer. De LED-strips gebruiken daarvoor net teveel stroom. Dit was eenvoudig op te lossen met een stroomadapter die ergens in mijn kast lag, aangevuld met een voltage regulator.

De LED-strips kun je op maat knippen. Voor veel projecten zouden ze niet voldoen: de strips zijn per 3 leds adresseerbaar. Voor AmbiLight nog steeds genoeg detail, maar voor een lichtkrant is het onbruikbaar. In totaal gebruikte ik 1,5 meter om achterop mijn monitor te plakken, verdeeld in 15 segmenten: 2x linksonder, 3x links, 5x boven, 3x recht, 2x rechtsonder. Zo paste het precies op de randen van mijn beeldscherm en kon ik alles eenvoudig netjes afwerken.

De code voor de Arduino is te vinden op GitHub. Ik heb een kleine aanpassing gedaan, waardoor er een kleurcorrectie en -temperatuur in te stellen is. Hiermee voorkwam ik dat het licht te blauw werd. Ambibox was het handigst voor de aansturing door de computer. Hier kun je al direct de kleurcorrectie en allerlei andere opties instellen, waardoor mijn code snel weer overbodig werd.

Het resultaat: